Osvrt unapred: NetWorking Day – Poslovni susreti

Irena Lalić, Foto: Tamara Korać

Ponedeljak je pre podne. Mnoštvo stavki u to-do listi da odradim pre praznika a meni je, prosto, naišla želja da napišem ovaj tekst.

Ponesena prethodnim, uspešnim Networking Day-om i nestrpljiva da zakoračim u pripremu novog, “premotala” sam u glavi kratak “film” koji delim sa vama. Mislim da tek sada, nakon svih godina, napokon postajem svesna svojih potpuno neplaniranih i neočekivanih postignuća.

Preko sto sagovornika, uspešnih poslovnih ljudi, menadžera, preduzetnika sa afirmisanim ili poslovima u začetku, predstavnika institucija i partnera, ukazali su mi poverenje i bili moji gosti na događaju koji je idejno nastao decembra 2015, a već krajem januara 2016. družili smo se nas preko 130 na prvom NetWorking Day-u.

Sećam se tih dana. Imala sam tada vas, i energiju koja me je iznutra vodila ka novim koracima u realizaciju. Prepreka? Milion njih. “Iskakale su iz frižidera”, činilo mi se a opet, sve je teklo…

Sećam se ushićenja, strepnje, ispunjenih i neispunjenih očekivanja. I mnogo divnih ljudi oko mene, koji su svako na svoj način doprineli uspehu.

Sponzori?
Oni su bili samo vizija u tom trenutku. Na neke sam računala, ali su se odjednom povukli. (I kasnije se vratili.)
Imala sam s početka, kao i sada, vas, kao posetioce i sebe i energiju i poverenje koju ste osećali da mogu da vam pružim.

Sada, sredinom 2019. iza nas su 19. Networking Day – Poslovnih susreta. Mnogo kompanija su kao sponzori i partneri ukazali poverenje i podržali događaj. Neke saradnje i dalje traju, pojedine su ispunile svoju misiju i pružile šansu novim. (Ako vas zanima koje su to firme, možete da posetite sajt www.networkingday.rs)

19. Networking Day – Poslovni susreti, Beograd, Foto: Tamara Korać

Velike kompanije, poput Telekoma Srbija, sa kojima sarađujem treću godinu, podržale su one manje – pruživši šansu da ih kroz NetWorking Day – Poslovne susrete istaknemo i iniciramo u njihovoj misiji. Neke od njih pratim od samog nastanka, do ovog trenutka, kada su porasle i zapošljavaju…

Preko 2000 vas iz različitih kompanija, ili samostalno, posetili ste prehodne događaje u Beogradu i Novom Sadu. I dolazite ponovo. Mnogo veći broj vas se još nije ohrabrilo da nam se pridružite. Sigurna sam da hoćete. Kada vi budete spremni.

Koliko je poslova sklopljeno?

Smatram da su poslovni dogovori – poslovna tajna i ne insistiram na informacijama. Smatram da je to čak i nepristojno pitati.

Sa druge strane, svi znamo da je domet networkinga neograničen – kao koncentrični krugovi. Neke stvari su, prosto, nemerljive.

Ispunjava me i raduje činjenica da i nakon nekoliko godina “rade” poznanstva stečena na prvom Networking Day-u.

Šta je još važno?

Važno je da smo na Networking Day-u stvorili kreativnu i opuštenu atmosferu koja podstiče na networking i kojoj se svi rado vraćamo.

Važno je da slušamo i čujemo jedni druge.

Važno je da učimo.

Važno je da na NetWorking Day – Poslovne susrete dolazimo opušteno, bez pritiska da bilo ko bilo šta od nas očekuje. Da dođemo otvoreni za spontanost, damo i uzmemo onoliko koliko želimo i za koliko smo raspoloženi.

Važno je da upoznajemo onoga koga želimo i ko nam privuče pažnju. To je jedini način koji može da obezbedi nastavak komunikacije i razvoj prijateljskih i poslovnih odnosa.

Važno je da svako od nas bude ono što jeste.

[Što se mene tiče, možda ponekad na događaju ne delujem da sam u potpunosti “svoja”. Moguće je i da delujem kao veštica ponekad, “naelektrisana” i “opasna”, to je samo zbog milion stavki koje prethode i odgovornosti da sve vas koji ste tog trenutka prisutni ispoštujem u želji da vama bude ugodno i prijatno.
A možda sam i blagi “kontrol frik” ;), u nameri da sve bude baš onako kako sam zamislila. Uglavnom ne bude. Bude i bolje. :)]

Družeći se sa vama, rastem i ja, učim o sebi, menjam se… Hvala vam.

Irena Lalić, Foto: Tamara Korać

I na kraju pitanje:

Posao i zadovoljstvo?
-Da, uvek, i jedino tako.

Vidimo se uskoro na našim novim susretima.

Irena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *