Njegovo veličanstvo – potrošač

Odabrali  ste ono šta želite da radite. U nameru da uspete u svom poslovnom poduhvatu i napokon postanete preduzetnik  utkali ste svu svoju volju, energiju, znanje i resurse i formirali proizvod ili uslugu koju ćete ponuditi tržištu.happiness

Uložili ste i u promociju. Sigurnim koracima gradite i vaš brend.

Međutim, nakon određenog vremena shvatate da ne ide baš sve kako ste očekivali. Dali ste sve od sebe i vaši resursi su već dobro iscrpljeni, nervi takodje, čak pomišljate i da prestanete s radom. Možda da promenite delatnost.

Da li ste baš sve učinili? Gde ste pogrešili?

Recimo da želite da dizajnirate i proizvodite ženske tašne.

Svesni ste da je na tržištu  mnogo konkurencije. Spremni ste na utakmicu, da ne kažem ljutu borbu. Verno pratite šta radi  konkurencija, vrlo ste ažurni u tome. Ako oni proizvedu crvenu tašnu s imitacijom krokodilske kože i dugačkim kaišom za na rame, eto i vas, vrlo brzo… Ma vi ćete da dodate i zelene, pa i žute… Moderne su te boje danas. Svi ih traže. Vama se jako dopadaju vaše tašne. Imaju neki vaš pečat, ma baš oslikavaju vaš temperament, umetnički stil i sve ono što ste želeli da jedna ženska tašna poseduje, ugradili ste u nju.

Snizili ste i cene, da budu za nijansu niže od konkurencije.  Ima kupaca, nije da nema, ali svejedno, jedva pokrijete troškove.

A sve ste učinili da vaš proizvod bude konkurentan. Materijali su kvalitetni, nisu kineski, cene su pristupačne, različitih modela imate u ponudi, lokacija je dobro odabrana, radnja se nalazi u delu grada kuda prolazi mnogo žena koje su zaposlene u obližnjim firmama. Svrate da pogledaju, dive se bojama, dezenima i uglavnom odu, bez kupovine. Ok, kupe, ali ne tako često. A može i na rate. Imate i online prodaju.

Niste li možda, negde debelo pogrešili? Šta je promaklo?

Dok ste se fokusirali na praćenje konkurencije i menjanje proizvoda kako biste ih sustigli, zaboravili ste na potrošače! Na one kojima su proizvodi namenjeni.  S druge strane, kreirali ste proizvod којi u vama izaziva zadovoljstvo, dakle, radite ono što volite,  a šta je s kupcima? Zbog čega bi oni kupili baš vaš proizvod?

Pre svega, da li ste odabrali kojoj ciljnoj grupi se obraćate?

Da li ste se bavili time da ih pitate šta su njihove potrebe?

Da li ste se bavili time da saznate kakve su njihove navike?

Koji posao rade?

Koji problem će rešiti kupovinom vašeg proizvoda a ne nekog drugog?

Šta ih čini srećnim? Da, da, i to je važno.

Da biste napravili proizvod koji će uspešno i kontinuirano nalaziti put do potrošača, on jednostavno mora da zadovolji određenu potrebu kod tog potrošača! Da izazove pozitivnu emotivnu reakciju.
Umesto da svu svoju energiju trošimo na rat s konkurencijom, neprestanu promociju,  često menjanje i prilagođavanje proizvoda ili usluge pokušavajući da pratimo konkurentske proizvode,  ono što moderno poslovanje neumitno nameće je sagledavanje potreba njegovog veličanstva POTROŠAČA na prvom mestu.

Namerno pišem velikim slovima. Jer, kada vaš proizvod reši problem potencijalnom kupcu i kada kontinuirano izazivate pozitivnu emocionalnu reakciju, on će postati vaš verni potrošač. Ovo važi za bilo koju uslugu i proizvod.

Koliko smo zaista svesni ovoga?

U uslovima multikonkurencije, stalnih promena u navikama i ponašanjima potrošača, filigranski rad donosi uspeh. Zato, ne zaboravimo na korisnika naših usluga i proizvoda, njegove potrebe i zadovoljstvo. Uspeh je uzajamnost.