Duhovnost i biznis, imaju li šanse?

58-daisy_and_lady_bettle

Kada je pre više godina, Gugl u svom ofisu omogućio zaposlenima da se zabave, relaksiraju i odmore, pri tom im omogućujući i klizno radno vreme, bilo je to za sve nas novotarija koju smo posmatrali kao odraz vanserijskog uspeha kompanije i viška sredstava. U sličnom pravcu krenule su i neke druge velike i uspešne kompanije poput Epla, Najk, Dojče banke i drugih koje svojim zaposlenima omogućuju jogu i meditaciju u specijalnim prostorijama u toku radnog vremena. O čemi se tu, zapravo, radi?

Čovek je kreativno biće, i zasniva na emotivnoj, fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj dimenziji. Duhovna dimenzija, ukoliko je razvijena, ima moć da nadomesti nedostatke ostalih. Pomenute kompanije su shvatile da, ukoliko žele da njihovi zaposleni zadrže svež um, ostanu kreativni i inovativni, treba da ih nauče da spoznaju duhovne vrednosti, odnosno, sebe, svet oko sebe i principe usklađenog funkcionisanja i mira.

“U smislu menadžmenta i liderstva, duhovnost se odnosi na ono što je svakom čoveku najvažnije u životu: sreću, mirnoću uma, svrhu, smisao i obzirnost prema drugima podignutu na nivo poštovanja. Duhovnost se takođe odnosi na Dharmu, sanskrtski sinonim za integritet i ispravan karakter – moćnu ideju koja nam poručuje da je život u skladu s unutrašnjom istinom moguć – čak i na radnom mestu! Biti duhovan znači zanimati se za nesvetovnu dimenziju naših života; biti posvećen – čak i u poslu – značajnim temama izvan fizičkog tela i materijalnog sveta, temama koje se tiču ljubaznog, skladnog i ispravnog života. Produhovljena osoba teži za nečim višim, za svetom u kojem će biti više istine i milosrđa. ” (Jack Hawley, “Snaga Dharmičkog menadžmenta”)

Gazeći treći milenijum, sporo ali neumitno, čovečanstvo se suočava s promenama ili propašću. Davno izgubljene vrednosti poput vode, pronalaze svoj put i navode nas na metamorfozu jačajući život. U pogledu biznisa i velikih kompanija, proces duhovnosti najčešće dolazi do izražaja u aktivnostima društveno-odgovornog ponašanja, brige o zaposlenima, humanitarnim acijama, zaštiti životne sredine, organizacionoj kulturi i vrednostima koje lideri implementiraju. Preduzetnicima je kao pojednicima ostavljeno da sami, radeći na ličnim vrednostima, grade svoju duhovnost. Jer, ono što proizilazi iz nas, deo je nas samih i utkano je samim tim i u naše principe poslovanja.

Pravila kojih se pridržavam kao preduzetnica i dok sam bila zaposlena:

  • ne činite drugome ono što ne želite da čine vama
  • činite dobre stvari prema sebi i prema drugima
  • pošteno poslovanje, jedino je ispravno
  • kada se susretnete sa nekorektnim prilikama u poslu, nemojte biti osvetoljubivi
  • konkurenciju pustite da pokaže šta zna a vi se držite vere u sebe i sačuvajte mir
  • u poslu je uglavnom potrebno brzo reagovati, ponekad je dobro biti mudar i usporiti
  • uvek igrajte ‹fer-plej› kako se ne bi osećali loše, jer je ispravna emocija osnova zdravih misli i akcija
  • radite na motivaciji jer kada je imate, sve prepreke se lako prevazilaze,
  •  radite na balansu jer se duh može izdići iznad svake situacije,
  • upoznajte se sa duhovnim zakonima, pronađite zadovoljstvo u svemu što radite i oslobađajte svoje talente

Da li smo se nekad zapitali kako to da su japanske kompanije najdugovečnije od svih na svetu?

Hvala organizatorima događaja “Duhovni doručak” što su me 13. novembra 2016 pozvali da govorim na temu ličnog iskustva i duhovnosti u biznisu i tako inspirisali i ovaj tekst.